Донецк, Соледар, Артемовск
Donetsk, Soledar, Artemovsk
2830 ноября 2007
November 2830, 2007
Небольшая экскурсия по съедобным производствам сопровождалась проездом через города, где эти производства и находятся.
A short tour around edible production facilities went hand in hand with a trip through the cities where the said facilities are located.
В этой абсолютно русскоязычной части Украины только электричество делает вид, что оно украинское.
In this wholly Russian-speaking part of Urkaine the electricity is the only thing that pretends to be Ukrainian.
Донецк
Donetsk
На карте мира
Map
Донецк город победивших билбордодержателей. Такого системного разнообразия больше нигде не встретишь.
Donetsk is the city of triumphant billboard holders. Nowhere else will you see such systemic diversity.
Это самая простая нога:
This is the most basic support frame:
Это обычная:
This is the regular kind:
Это встречающаяся:
Sometimes you also see ones like this:
И эта не редкость:
And these aren’t a rarity either:
Весь центр города одна большая рекламная поверхность. Все возможные известные товарные знаки представлены вдоль дорог от «Манго» до «Верту».
The entire city centre is one big advertising surface. All kinds of well- known trademarks can be spotted along the side of the road — from “Mango” to “Vertu”.
У кого нет денег на официальную наружку, лепят свои объявления на углах зданий.
Those who don’t have the money for proper outdoor advertising simply stick their notices on the corners of buildings.
Так как естественных достопримечательностей в Донецке еще не завелось, городские власти идут на любые ухищрения. Например, поставили прижизненный памятник Кобзону.
Since they don’t yet have any naturally occurring sights worth seeing in Donetsk, the local authorities resort to all sorts of ruses. For example, they’ve put up a statue of the still-living singer Iosif Kobzon.
Центр небольшой, сразу за ним начинаются шахтерские поселки. Терриконы прямо в городе.
The centre isn’t every big; immediately beyond it, the mining villages begin. Spoil tips right there in the city.
Из архитектуры самым удивительным оказалось здание, построенное на стыке эпох немного сталинского классицизма, немного хрущовских кирпичей.
As for the architecture, the most surprising thing was a buildling erected at the turn of an era — part Stalinist Classicism, part Khruschev-era bricks.
Соледар
Soledar
На карте мира
Map
Тут все состоит из соли. И городок называется Соледаром, хотя производственное предприятие почему-то именуется «Артемсолью».
Here everything is made of salt. And the town is called Soledar, although the actual production plant is called “Artemsol” for some strange reason.
Salt
Тут добывается та самая соль в пачках с цветком из шестиугольников, которая всегда лежала, лежит и будет лежать в любом сельпо. На глубине 300 метров совершенно поражает воображение выработка пещера высотой около 20 метров. Все состоит из чистой соли. Комбайн отправлен на выгрызание соседних пещер, а тут проходят концерты классической музыки.
This is where they extract that salt that you see in packets with a flower made up of hexagons, the kind which has always been, is, and will always be a staple seen on the shelves of rural cooperative stores. Some 300 metres below the surface the mine working is absolutely astounding — a cave roughly 20 metres high. Everything is made of pure salt. The machine has been sent to gnaw salt in neighbouring caves, whilst in this one they put on classical music concerts.
Артемовск
Artemovsk
На карте мира
Map
Здесь принято провожать в армию большой надписью на стене.
Here it’s customary to see off those departing for the army with a big mesage on a wall.
Vitakha, safe trip, we’ll be waiting for you in 2006. Your boys.
Роль электрических столбов играют бетонные стволы.
Concrete trunks are standing in for utility poles.
Местный завод шампанских вин переименовал продукцию (теперь это «игристые вина»), но собственное название не стал трогать.
The local champagne wines plant has renamed its production (it’s now called “sparkling wine”), but left its own name unchanged.
Тут делают шампанское классическим способом несколько лет выдерживают бутылки в гипсовых штольнях.
Here they make champagne the traditional way — the bottles are left to mature in gypsum adits for several years.
Каждую из сотен тысяч бутылок вручную поворачивают на определенный градус. Делать это нужно несколько раз в течение процесса брожения, чтобы осадок правильным образом собрался у пробки. Для контроля угла поворота на дне бутылок наносится белая метка.
Each one of the hundreds of thousands of bottles is rotated by hand a specific number of degrees. This needs to be done several times throughout the fermentation process to ensure that the sediment collects around the cork just so. White marks are applied to bottle bottoms in order to control the angle of rotation.
Потом наступает время процесса под названием дегоржаж. Каждую бутылку нужно открыть так, чтобы осадок ушел, а продукт вылился минимально. Специальные женщины открывают по нескольку сотен бутылок каждый день, стреляя в особое пробкоулавливающее ведро, чтобы не отшибить затылок впередистоящей коллеге.
Then it’s time for what’s called the disgorgement process. Each bottle needs to be opened in such a way so as to get rid of the sediment whilst letting as little product as posible pour out. Specialised women open several hundreds of bottles everyday, firing the corks into dedicated cork-catching buckets to avoid thumping the colleague standing in front of them on the back of the head.
Так как шампанское при этом выливается из разных бутылок по-разному, другая специальная женщина из запасной бутылки выравнивает уровень для финальной закупорки.
Given that the champagne pours out differently from each bottle, there’s another specialised woman at the ready with a backup bottle used to even out the amount of product before the final corking.
Отличное место, в общем.
All in all, this place is awesome.
If wine were poison, humanity wouldn’t need four thousand years to figure this out
Особенно можно порекомендовать местный десятилетний экстра-брют.
The local ten-year-old extra brut in particular comes highly recommended.
Умеют соблюдать традиции на артемовской земле.
Here in Artemovsk they sure know how to uphold tradition.
Khima, serve just like your grandfather served before you.
|